Blog posts

Att samla lån online

Att samla lån online

Life itself

I samarbete med Enklare.se

Jag har länge levt med premissen att pengar är både nödvändigt ont och förbannat kul, men så länge jag kunde betala min hyra och andra räkningar, tänkte jag inte på det ur ett långsiktigt perspektiv. Alls. Jag hade krediter här och var och även ett privatlån för att finansiera mitt aktiebolag och allt detta till en hutlös månadskostnad.

Problemet var egentligen inte att jag inte kunde betala alla räkningar till kreditföretag, utan snarare att jag kunde betala. Så länge det gick att betala hade jag inte reflekterat över detta. Det var inte förrän jag blev sambo och vi började prata ekonomi som jag insåg att jag varit en fullkomlig katastrof som inte jämfört kostnader i allmänhet och lån i synnerhet.

I våras gick vi igenom min ekonomi tillsammans och på grund av hans utmärkta pengasinne gjorde vi jämförelse på nätet av alla kostnader jag har. Det enskilt viktigaste vi gjorde var dock att samla mina lån. Jag hade samlat på mig en del kreditupplysningar från telefonabonnemang, kreditkort och dylikt och genom en jämförelse på Enklare.se slapp jag ytterligare en kreditupplysning och kunde välja det erbjudande som kom med bäst ränta och villkor. Jag är fortfarande inte där jag vill vara rent räntemässigt, men nu ska jag vänta ett år till utan någon som helst kreditupplysning, så kan jag göra en ny jämförelse och sänka min ränta ytterligare nästa år.

Det känns nästan infantilt att inte ha bättre koll på sin ekonomi, men jag erkänner att jag är sifferblind och ibland bara sopar sådant under mattan. Det har dock varit ett stressmoment och nu när allt är på en och samma plats, slipper jag tänka så mycket över vad pengarna går till. Jag hoppas att alla inte är lika bakom flötet som jag var, men dagens tips är alltså att se över sin ekonomi och då framförallt sina lån och krediter.