Blog posts

Värdet av att investera pengar

Värdet av att investera pengar

Life itself

Jag kan lugnt erkänna att jag inte varit den bästa på att ta hand om mina tillgångar. Sett till min ålder borde jag faktiskt ha mångt mycket mer än vad jag har, men livet har haft sina turer och jag lever efter devisen “bättre sent än aldrig”. Därför har jag nu äntligen börjat investera pengar, något som jag inte gjort förr.

Det finns en hel uppsjö sätt att investera pengar i och man kanske tror att det är svårt att lära sig. Det är det också och kräver lite inlärning, men är både roligare och mer vinstbringande än att följa bankernas sparalternativ. Man kan investera i aktier, fonder, guld & råvaror, kryptovalutor och fastigheter, för att nämna några. Det är verkligen inte lätt att hålla koll på alternativ, men med hjälp av Aktieskolan.se kan man på ett överskådligt och pedagogiskt sätt lära sig allt det finns att veta för en nybörjare. Det tar en timme att läsa igenom hela sidan, men efter det känns det som att man gått tre år på handels. Eller tja, att man känner är nog närmare sanningen än att man faktiskt kan allt än.

Viktigt att komma ihåg är att handel med värdepapper innebär de facto alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Däremot, om man är villig att ta en liten risk och inte avsätta hela sitt sparkapital, kan man tjäna en del genom att vara smart. Jag har i och med att min sambo kom in i mitt liv äntligen börjat fundera på den ekonomiska delen av mitt liv och känner att jag idag har utmärkt koll på läget. Därför kan jag avsätta en del av mina pengar varje månad.

Jag är lite för skraj för våga investera kortsiktigt och ser därför fram emot långsiktig avkastning, men för den som kanske har mer utrymme att förlora eller bara är mer äventyrslysten kan en daglig aktiehandel vara en utmärkt sidosyssla och för vissa till och med huvudsyssla.

Man gör alltid sin egen analys och det är viktigt att komma ihåg att det är riktiga pengar man handlar med. När man sugs in i aktiehandel kan det lätt kännas som ett spel och då det bara är siffror på skärmen förstår man inte alltid att det är allvar. Som sagt är aktier inte det enda sättet att investera pengar på, men ett av de alternativ som kräver minst startkapital. Jag skulle personligen gärna ge mig in i att investera i fastigheter, men där styr min nuvarande ekonomiska situation mig.

Varför skriver jag ens om detta? För att jag tycker det är kul att vara insatt i en fråga och fatta beslut baserat på kunskap och se den kunskapen förvandlas till något konkret, det vill säga vinst. Detta är beroendeframkallande, på ett bra sätt, om man håller sig inom ramen för vad den förutbestämda budgeten tillåter och inte utvecklar det till något osunt. Jag uppmanar er att lägga undan en timme för att läsa länken ovan och förhoppningsvis blir ni också investerade av att investera pengar.