Blog posts

Att rädda liv med HLR

Att rädda liv med HLR

Life itself

I samarbete med HLR proffsen.

Det kan drabba vem som helst, när som helst, var som helst: Att man plötsligt antingen behöver hjälp eller ska vara kompetent nog att hjälpa till vid ett akut sjukdomsfall. Numera finns ju hjärt- och .ungräddningsmaskiner, så kallade hjärtstartare, utplacerade i allmänna utrymmen och på många arbetsplatser, däribland min. Det som nog däremot många inte vet är hur dessa ska användas. Jag vet att det “någon gång framöver” kommer att vara en utbildning i ämnet på min arbetsplats, men fram tills dess minns jag bara det vi gjorde i högstadiet och det var verkligen ett tag sedan. 

Jag känner att detta är en livsviktig kunskap att inneha och har därför surfat runt på HLR proffsens hemsida och läst på om olika utbildningar. De erbjuder kurser i bland annat första hjälpen, HLR för barn och brandutbildning, men det som känns mest aktuellt för mig är att faktiskt veta vad jag bör göra om någon faller samman på exempelvis tunnelbanan. 

Maskinen finns där, men sen då? Det här är ett scenario som är hämtat ur verkligheten, då jag under mina år sett flertalet personer göra just detta. Som tur är har det funnits HLR-kunniga personer i närheten och jag har endast varit delaktig som åskådare, men det känns futtigt och fel att bara stå där orolig och utan handlingskraft när en vuxen person drabbas av hjärtstopp. Det är heller inte sällan man läser om så unga som 35-åringar som drabbas av detta och med tanke på att det klassas som ett folkhälsoproblem så lär ju inte antalet incidenter minska. 

Den kurs jag tänkt gå är en grundläggande utbildning gällande hjärt- och lungräddning och är grunden för alla HLR-utbildningsprogram. Jag kommer att få kunskap som krävs för att agera och detta genom praktisk träning. Att rädda liv och inte bara stå handfallen när det oväntade sker borde vara prioriterat av alla, då detta händer omkring oss, konstant. Man kan delta som privatperson, men också be sin arbetsplats kontakta HLR proffsen. ​​Genom att läsa på vilken HLR utbildning som passar just dig, kan du faktiskt efteråt rädda liv!