Blog posts

Inredningsinspiration: Mattor

Inredningsinspiration: Mattor

Design

I samarbete med Ciqola Carpets.

Mattor är något av det svåraste när det kommer till inredning, enligt mig. De kan hjälpa eller stjälpa karaktären i ett rum och just därför lägger jag ned mycket tid på att googla just mattor innan jag bestämmer mig, men det beslutet får jag ända leva med ett par år och då ska det bli rätt. Det gäller att inte bara tänka färg, utan även form och strukturen på mattan.

Jag letar just nu efter ny matta till vårt vardagsrum och beroende på vad jag väljer, bestäms egentligen hela övriga inredningen och måste antingen förnyas och ge rummet ny fräschör eller så måste mattan anpassa sig till det som redan existerar. Med tanke på att jag älskar vårt vardagsrum, får det nog bli det sistnämnda. Efter en hel del surfande runt på Ciqola Carpets har jag ändå fått hjälp på traven. Alla deras mattor är noggrant utvalda och det kurerade sortimentet från världen över passar ihop med stil som stil. Framförallt samarbetar de endast med leverantörer som kan leva upp till deras krav på kvalitet, arbetsmiljö och hållbarhet, något som i dagens värld inte kan förbises vad man än konsumerar.

Runda mattor

Runda mattor.

Så hur har jag tänkt mig då? En rund matta skulle skapa en separat yta med exempelvis sittgrupp och avskärma den delen av vardagsrummet, men ändå vara tongivande för det övriga i rummet. Jag är rätt så säker på att jag vill ha en enfärgad matta, men det är lite oklart vilken form. Rund passar bra i något större rum om man vill skapa separata ytor inom rummet.

Fyrkantiga mattor

Fyrkantiga mattor.

Fyrkantiga mattor ger, till skillnad från runda mattor, en mer inramande känsla i rummet. Det täcker mer yta och är således också en större del av rummets utformning. Skulle man välja en fyrkantig eller rektangulär matta så får man anpassa rummet efter det i än högre utsträckning.

Mattor med mönster

Mattor med mönster.

Den här är svår. Jag menar, mönster skapar liv och rörelse i rummet och är absolut inte något jag är emot, men det är svårt att hitta just det mönster som passar bra med allt det övriga. Samtidigt ska man inte vara rädd för att bryta harmonin just för att göra rummet mer livligt. Jag har, precis som på bilden, fiskbensmönstrad parkett och då får man tänka på att det även ska gå ihop med det.

Det är som sagt inte enkelt att välja matta, men för inspiration och råd vänder jag mig gärna till Ciqola Carpets. Läs gärna mer på deras hemsida!