Blog posts

Inredningstankar: Lampor

Inredningstankar: Lampor

Design

I samarbete med Lampan.se

Då har vi kommit till nästa del i att inreda ett hem: lampor. Jag såg Nyhetsmorgon på TV4 häromdagen och där var ämnet just lampor. De menade att varje rum borde ha minst fem ljuskällor och att det är det område i hemmet som är mest förbisett inredningsmässigt. Jag sitter och räknar på det och jag har faktiskt också bara fyra lampor för närvarande, även om det är mycket bättre än vad det genomsnittliga rummet tydligen har: en taklampa, en lampa vid soffan och möjligen en lampa i fönstret. Jag älskar ljuskällor av olika slag och kompletterar ofta med levande ljus, men det finns ändå mörka hörn i min lägenhet som blir extra tydliga nu när vi är inne i den mörkaste tiden på året.

Det finns egentligen inget annat som är svårt med lampor än att det finns så stort utbud, vilket ju bara är kul. Återigen får man vara sin stil trogen och med lampor kan man både vara lekfull och praktisk. Jag har tänkt mig något nytt på fönsterbrädet, men är lika ofta inne på att jag borde förnya golvlampan och då är det bra att bege sig till Lampan.se för lite riktlinjer och inspiration. Där finner man det mesta i lampväg för vilken stil man än känner för att utforska.

Något jag kämpar med att gilla är plafondlampor, ni vet de små runda som man har i taket, oftast i sitt sovrum. Jag har till min glädje upptäckt att det faktiskt finns snygga varianter även här och behöver således inte kastas tillbaka till mitt pojkrum på 90-talet som jag trots dagens ungdoms faiblesse för denna stilepok inte kan ösa nog med mardrömshistorier ur. 90-talet är och ska förbli historia och någon renässans ur detta horribla decennium rent inredningsmässigt är inte önskvärd. All historia är viktig, men det gäller också att lära ur den. Som sagt, plafondlampan har dock gjort en comeback och finns nu i uppdaterade och snygga versioner som inte för tankarna till fel årtionde.

Om vi nu ska ha ett minimum av fem lampor per rum, tycker jag att man kan vara både personlig, lekfull och stilren. Det finns ingen motsättning dessa emellan och på Lampan.se kan man surfa runt och hitta en kombination som passar just dig. Jag ser det som en bra startsida för att bilda sig en uppfattning om utbudet och också bilda sig en grund i sitt hem vad gäller belysning.