Blog posts

Att lyckas med det omöjliga: Hitta lägenhet i Stockholm

Att lyckas med det omöjliga: Hitta lägenhet i Stockholm

Life itself

Jag är född och delvis uppvuxen i Stockholm och det kunde ju tyckas att jag med släkt och vänner i staden skulle finna det enkelt att skaffa bostad här. Riktigt så är det inte. Jag har varit borta från staden i flera vändor i mitt liv och den senaste med närmare fem år i Skåne innebar att jag lämnade bostadsmarknaden då jag sålde min lägenhet på Nybrogatan i Stockholm innan min flytt till Lund. Det är en av få saker jag faktiskt ångrar i livet. Den lägenheten har fördubblats i värde och med den hade jag enkelt haft en fot inne i bostadsmarknaden. Nåväl, det är inte alltid så livet har planerat saker för en.

Vid tidpunkten för min flytt tillbaka hem till Stockholm från Lund hade jag inte den handpenning eller den inkomst jag hade behövt för att ta mig in på köpmarknaden jag hade behövt. Detta är egentligen rätt sjukt. I Lund bodde jag på en stor tvåa på 70 kvadratmeter högst upp i ett vackert hus på en paradgata. Här i Stockholm får man i dagsläget inget för de pengarna, så vid flytten till vår vackra huvudstad (missförstå mig rätt, jag fullkomligen älskar Stockholm), fanns det bara alternativet att hyra i andra hand att tillgå. Visst, jag står i bostadskö hos Bostadsförmedlingen, men där krävs en bra bit fler år än vad jag samlat på mig hittills. Då återstod bara andrahandshyresmarknaden, trodde jag. Något jag inte visste då är att det finns en lista med privata hyresvärdar i Stockholm.

Just nu har jag en drömhyresvärd i ett andrahandskontrakt som jag inte vill byta ut förrän han väljer att sälja sin lägenhet, men när jag med ljus och lykta sökte efter en lägenhet cirka två år sedan var det inte riktigt så enkelt. Jag blev rentav desperat och var nära att bli lurad på pengar på bland annat Blocket. Därför är det ytterst viktigt att alltid göra en rejäl bakgrundskoll på sin potentiella hyresvärd, om det är en privatperson. Något som aldrig ens slagit mig in, då jag trodde det hörde till det förflutna eller bara var allmänt omöjligt, är alla de privataktörer som finns på marknaden. Det är stiftelser, aktiebolag av olika former och diverse företag som har privata köer som står utanför Bostadsförmedlingens listor och aldrig dyker upp där.

När jag nästa gång står inför en flytt, tänker jag gå igenom den gedigna listan med privata hyresvärdar i Stockholm som finns. Det kan kräva lite tålamod, uthållighet och tur, men går det bra kan man kanske fixa ett förstahandskontrakt på nolltid, något som vore bra både kostnadsmässigt samt för att man kanske inte vilja binda upp sig på samma sätt som man gör med ett bostadsköp.

Jag har bott i London och Stockholm växelvis och ibland tänker jag för mig själv hur jag “dum” jag varit som valt de två dyraste städerna i världen när det kommer till lägenheter. I London är bostadsstandard oftast obefintlig och vill man ha något som med skandinaviska ögon är helt acceptabelt så kostar det multum. Att hitta en bostad i Stockholm är också det väldigt svårt. Det är dessutom inte möjligt att hyra ut i andra hand i mer än ett år åt gången, vilken är helt absurt. En hjälp på travel är verkligen att gå igenom listan med privata hyresvärdar och hoppas att det nappar någonstan.