Blog posts

Sängskåp – sovrum i vardagsrummet

Sängskåp – sovrum i vardagsrummet

Design

I samarbete med PolCart.

När jag var yngre, hade jag en tjejkompis som hade flyttat in i sin första lägenhet på Östermalm och då hon var en av mina bättre vänner hängde jag hos henne en hel del. Jag hade inte flyttat hemifrån själv vid det tillfället och det var på något sätt både vuxet och spännande att hon hade en helt egen lägenhet där vi drack kaffe och planerade livet, förfestade eller bara kikade på TV. Det som utmärkte hennes lägenhet var, trots den fina adressen, att den var 22 kvadratmeter stor. Det är inte mycket större än en städskrubb egentligen, men den var ändå supermysig och verkade hyfsat beboelig. Det hon alltid gjorde inför besök var att hon “städade undan sängen”, då hon hade ett sängskåp i rummet.

Just hennes sängskåp var platsbyggt och i ärlighetens namn inte särskilt vackert, men när man är ung och nyss utflyttad från föräldrahemmet, tänker man nog inte så mycket på sådant. Det som utmärker sängskåp idag, är att de på ett helt annat sätt smälter in i inredningen och inte bara är ett nödvändigt ont för att skapa mer utrymme. Numera kommer de i alla former och med olika funktioner och det kan röra sig om allt från en säng med förvaring till en dubbelsäng till en regelrätt vägghängd säng. På engelska heter dessa Murphy Bed, efter mannen som tog patent på just sängskåp, men på svenska har inte det namnet etablerat sig lika väl som exempelvis säng i skåp.

Att sängskåp åter är på tapeten kan dels bero på att det, framförallt i Stockholm, återigen är väldigt dyrt med boende och att man får offra en hel del kvadratmetrar om man vill bo centralt. Då en 120-cm bred säng tar ett helt mindre rum i anspråk känns det onödigt att offra nästan hela sin levnadsyta (som min väninna boende på 22 kvadratmeter) på något som man ändå bara använder nattetid. Väggytor är dessutom oftast något som man ur förvaringssynpunkt förbiser och vad bättre än att få ett snyggt och praktiskt sängskåp för just detta ändamål!

Ta en titt på sängskåp och andra billiga möbler online genom att besöka PolCart!