Blog posts

När behöver man en affärsjurist?

När behöver man en affärsjurist?

Life itself

Reklam för Fondia.

Det ska erkännas: Jag kan ärligt säga att jag inte hade koll på vad det är för skillnad mellan en advokat och en jurist förrän ungefär ett år sedan då jag träffade en tjej på mitt då nya jobb som var utbildad jurist och jobbade med juridiska frågor på det bolaget. Det finns ett enkelt sätt att skilja dem åt, men med tanke på alla olika vägar man kan ta efter sin juristexamen, finns det också ett väldigt mycket mer komplicerat sätt att skilja dem åt.

För att besvara frågan i rubriken, så kan man konstatera att man inte behöver en affärsjurist om man råkat ut för något personligen. det är stor skillnad mellan jurister/advokater för privatpersoner och de för företag. Affärsjuridik handlar om att ta hand om företags juridiska behov, man vänder sig alltså inte till företag som Fondia om man har problem hemma och vill skilja sig, eller om man ska stämma grannen för att grannen snott ens äpplen på landstället.

Fondia är ett företag som förser dig med affärsjuridiska tjänster och vet hur man sätter sig i kundens situation. De ser inte affärsjuridik som obekvämt och stelt, utan gör det till något bekvämt, förnuftigt och okomplicerat.

Varför skriver jag då om detta? I mitt yrkesliv har jag både växelvis varit arbetsgivare och anställd och har sett båda sidorna av myntet. Utan giltiga, riktiga och legitima kontrakt kan en anställning bli ett veritabelt helvete för alla inblandade parter och det är inte bara en gång jag råkat ut för detta, från båda sidor av förhandlingsbordet. Det är här en affärsjurist kommer in. Affärsjuristerna hos Fondia ser till att allt går rätt till vid upprättandet av avtal som används i affärer med ens kunder eller leverantörer.

En affärsjurist är även viktig att ha närvarande när man ska anställa personer. Man måste se till att ha ordentliga anställningsavtal från första början, medan det är bra att strama upp andra avtal ytterligare så att de anpassas efter företagets utveckling. En annan viktig sak att titta på är vilka immateriella rättigheter man har, samt hur man skyddar de både internt mot de anställda och externt mot leverantörer/kunder, och självfallet externt mot konkurrenter.

Det händer att man som arbetsgivare måste avskeda personal, vilket alltid ska skötas snyggt. Även om en medarbetare tvingas lämna, är det bättre att den minns arbetsplatsen som en bra sådan och fortsätter vara ambassdör för varumärket.

I alla dessa fall, och många fler än så, är det en bra ide att använda sig av jurister. Både för att det ska bli så korrekt som möjligt, men även för att man som lekman kan lägga ner alldeles för mycket tid på att försöka gissa sig till vad som är rätt sätt att skriva på. Jag vet att jag inte haft nog med koll genom min karriär som arbetsgivare och det är ett misstag jag inte kommer att göra om!

Just det, skillnaden mellan jurist och advokat då? Advokat får man kalla sig om man är med i advokatsamfundet. En juristutbildad person som inte är med där är jurist.