Blog posts

När VVS-trubbel leder till något gott

När VVS-trubbel leder till något gott

Life itself

Annons för Din VVS-Butik.

För en hemmafixande vardagshjälte kan vissa utmaningar ibland vara lite svåra att lösa på rak arm. Själv har jag nyligen råkat ut för att ha tappat en parfymflaska i handfatet i badrummet. Som tur är gick inte parfymflaskan sönder, då det hade luktat (förvisso gott, men för mycket) i en evighet. Däremot fick sig mitt handfat en rejäl spricka som tycks bli större för varje dag. Vad gör man då när man ställs inför något man inte har någon som helst erfarenhet av innan? Jo, vänder sig till experter inom området och får ett annat problem löst i samma vända.

Din VVS-Butik har funnits sedan 2004 och bedriver internethandel av VVS-varor. (VVS står för värme, ventilation och sanitet för den som inte är helt bekant med förkortningen.) De riktar sig både till oss något händiga privatpersoner, men även till företag och har över 50 000 artiklar från kända varumärken. Det kändes alltså helt logiskt att de möjligen kunde hjälpa mig i mitt handfatsdilemma, då de har personlig service och support och snabba leveranser. Det här är nämligen ett problem som jag känner att jag måste åtgärda så fort som möjligt med tanke på hur snabbt sprickan sprider sig.

Det fina med historien – det finns alltid något positivt med allt – är att jag samtidigt får chansen att göra något åt ett problem som gnagt i mig i åratal, men inte blivit åtgärdat. Vår sommarstuga är idyllisk, men saknar både värme och avloppshantering. Mormor åker dit en gång i veckan under vintern och eldar i kaminen för att det ska hållas i skick, men det är inte en långsiktig lösning vare sig för henne eller stugan. Det finns en uppsjö av bra och inte alltför dyra alternativ, som brännare, tankar och värmeväxlare, men hur man väljer rätt värmelösning är inte alltid det lättaste. Har nu surfat runt en del på webben och vägt de olika lösningarna mot varandra, men det behöver nog en runda till.

Det vi har gott om på landet är ved. Vi äger en del skog och morfar är noggrann med att varje år se till att vedskjulet är fyllt till bristningsgränsen av torr ved. Som nämnt så har vi idag en kakelugn som mormor eldar i, men det skulle bespara både tid och energi (i mångdubbel bemärkelse) att i detta fall installera en vedpanna. En vedpanna är lättskött, robust och effektiv. Ved av trä känns också som det bästa alternativet för stugan då det är billigt och en miljövänlig energikälla. Till skillnad från vår kakelugn, förbränns merparten av skadliga rökgaser redan inne i en modern vedpanna.

Det mest akuta löser jag nog redan närmaste veckan, men sommarens projekt får bli att installera en hållbar, prisvärd och praktisk värmelösning på stugan.