Blog posts

Psykisk ohälsa inget att skämmas för

Psykisk ohälsa inget att skämmas för

Life itself

Annons för VM Läkarkonsult.

Det är få saker som gör mig lika upprörd som att psykisk ohälsa fortfarande är en paria och ett tabubelagt ämne. Även om fler och fler öppnar upp sig kring detta är det ändå inte socialt acceptabelt att stanna hemma från jobbet eller skolan för att man “är lite nere” kontra om man har lite feber då man direkt uppmanas att inte komma till jobbet.

Jag vill påstå att jag i mitt liv stött på fler motgångar än de flesta, men att jag trots det (eller kanske tack vare det) också fått uppleva nivåer av lycka som inte är alla förunnat. Just nu är jag i en väldigt bra plats i livet, men vägen hit har varit lång och kantad av motgångar. Jag har tidigare skrivit om min beroendeproblematik och även tangerat psykisk ohälsa, men ämnet är outtömligt. Än idag skäms man för att man har psykiska problem, men man skäms inte för att man har cancer eller diabetes. Då känner folk istället sympati med en, en sympati man sällan möter om man – mot förmodan – offentligt går ut med att man gått in i väggen, tagit ett återfall eller bara är så uppgiven att man inte klarar av att ta sig ur sängen. Då anses man av många vara svag, misslyckad eller möts av oförstående i stil med “det är ju bara att rycka upp sig / lägga ifrån sig flaskan / jobba mindre”.

På grund av det stigma som finns kring psykisk ohälsa kan det också vara pinsamt att söka hjälp. “Kommer någon att ta mig på allvar? De kommer ändå inte att förstå mig.” Det är inte lätt att hitta hjälp och det kanske tar några försök innan man prickar in rätt. Söker du vård inom psykiatrin är det viktigt att man vågar lita på och prata med den person man trots allt ska öppna upp sig om och blotta sitt allra innersta för. Jag har testat KBT, psykoterapi, samtalsterapi, hypnos, akupunktur och i stort sett gått igenom hela utbudet. Det viktiga är inte alltid namnet på behandlingen, utan att du känner dig trygg med din behandlare.

Känner man sig osäker på hur man kan komma igång finns flera sätt. Du kan vända dig till din husläkare för en remiss till psykiatrin, men detta kan ta väldigt länge, speciellt i dessa tider då allt fler mår dåligt psykiskt. Ett tips kan då vara att vända sig till en psykiatrisk mottagning med hjälp av videobesök. VM Läkarkonsult är en psykiatrisk mottagning i Uppsala och en digital mottagning som har specialistläkare inom psykiatri. De kan hjälpa dig med din psykiska ohälsa vare sig det är sömnstörning, ångest, depression, social fobi, utmattningssyndrom, bipolär sjukdom, kris, ätstörning, tvångstankar (OCD) eller psykos du tampas med.

VM Läkarkonsult erbjuder kvalificerade läkarsamtal, bedömning och läkemedelsbehandling genom personliga och onlinebesök. De håller även på att utveckla KBT-onlinekurser som självhjälp till människor som mår dåligt. Jag har som sagt testat det mesta och för mig gällde det att gå igenom så många alternativ för att slutligen hitta rätt behandlingsform som funkar för mig. Jag kan inte säga vad som kommer att vara det rätta för dig, då det är högst individuellt, men jag kan ge dig några tips på vägen:

  • Du är inte ensam med din psykiska åkomma.
  • Du är inte obotbar eller ett hopplöst fall.
  • Det kommer att bli bättre, men ge dig själv tid!

VM Läkarkonsult finns i dagsläget som psykiatrisk mottagning i Uppsala på Sjukhusvägen 3 och som digital mottagning med videobesök.