Blog posts

En säng är inte bara till för att sova i

En säng är inte bara till för att sova i

Design

Annons för Trendrum.

Egentligen är rubriken motsägelsefull. Alla experter säger att sängen faktiskt endast ska användas till att sovas i och inte som någon slags hemmakontor eller nöjescentrum. Det är heller inte sängens praktiska funktion jag tänker lyfta fram i detta inlägg, utan det faktum att sängen är en väldigt synlig och viktig inredningsdetalj i hemmet.

Vi borde (!) alla spendera cirka en tredjedel av våra liv i sängen under ideala förhållanden och vikten av att ha en bra säng går inte att överbetona. Jag tänker inte ge mig in på argument om ergonomi och madrasser, utan vill betona det viktiga i att sängen även ska vara behaglig för ögat och passa in i hemmets inredning i övrigt.

Låt oss ta ett exempel från verkligheten. När jag flyttade hem till Stockholm från Lund hade jag lite problem. Stockholm är som bekant dyrare och min lägenhet i Stockholm avsevärt mindre än min vindsvåning i Lund där jag hade ett massivt sovrum och således en 180 cm bred säng som var cirka en meter hög. I min lägenhet i Stockholm var hela sovrummet (!) 180 cm brett. Inga problem tänkte jag. Flyttgubbarna la in sängen och den gick in med några millimeters hårsmån. För att komma till sängen var man tvungen att klättra in genom dörren till sovrummet och dessutom var det väldigt opraktiskt då man inte kunde ha vare sig nattduksbord, lampa eller något annat i rummet. Sagt och gjort, jag gjorde mig av med den 180 cm breda sängen omgående och donerade bort den via en doneringssajt.

Problemet här var dock att jag inte hade en säng på flera månader, utan sov på en luftmadrass. Varför hellre sova på luftmadrass än på en riktig säng, kanske ni undrar. Svaret är att jag är så kräsen när det kommer till färg, utseende, rätt höjd, rätt mått och så vidare, att det tog mig flera månader att hitta rätt säng för mig.

Till slut hittade jag fram till Trendrum. De har ett enormt utbud av heminredning och billiga möbler online. Så även sängar. Här kan man finna vackra och harmoniska sänglösningar till sovrummet vare sig man vill ha spartanskt eller opulent. Min första natt i en riktig säng efter några månader på luftmadrassen var som att sova på moln. Vikten av en bra säng ska således aldrig underskattas!