Blog posts

Gör det enklare att äta veganskt

Gör det enklare att äta veganskt

Shopping

Det är få saker jag gjort i livet som mötts av så stor okunskap som när jag gradvis mer och mer gått över till vegetarisk och vegansk kost. Både nära vänner och främmande människor förutsätter att jag numera enbart äter salladsblad och morötter, en kommentar jag kunde ha förväntat mig i början av 90-talet, men inte 30 år senare. Som tur är verkligheten en annan och det finns en hel del veganska alternativ och numera även veganska matkassar.

Även om jag inte uttalat är vegan eller vegetarian, är det det jag är i praktiken. Jag har inte ätit kött från vare sig ko, gris, kyckling eller fisk på över ett år och tilläggas bör att det inte är av ideologiska- eller hälsoskäl, utan bara en preferens som vuxit fram. Som bonus mår både jag och djuren bättre såklart. Jag hade faktiskt en period i mina tonår då jag var vegetarian i några månader. Detta var på 1990-talet och de vegetariska alternativen var minst sagt inte roliga. Fördomarna besannades något och mätt blev jag inte på diverse sallader utan protein.

I dagsläget finns en uppsjö vegetariska och veganska proteinkällor och det har gjort övergången nästan omärkbar. Hemma äter vi nästan som förr med allt från köttfärssås (jag kallar det fortfarande det, trots att det är vegetarisk färs) till tacos. Det är inte alltid lätt att veta var man ska börja. Ett tips är just färsen, som varierar lite mellan olika tillverkare, men som lätt kan bytas ut i maträtter utan att man knappt märker av det. Sedan finns allt från köttsubstitut av olika slag till bönor och diverse annat. Ett tips att leta sig fram i djungeln är att ta hjälp av färdiga veganska matkassar.

Förr var veganer en del av udda subkulturer, men nu sägs det att var tjugonde svensk är vegan och var tionde har en grön kosthållning. Att vara vegan är heller inte att vara tråkig (eller överdrivet nyttig) längre, vad kommer till vad man kan äta. Det finns veganska snacks, veganskt godis, vegansk choklad och så vidare. Genom att beställa veganska matkassar får man en varierande kost levererad hem till sig varje vecka och kan prova på maträtter man kanske aldrig förr smakat. Dessutom slipper man göra de där ödesdigra nybörjarmisstagen. Recepten är skapade för att du ska få i dig de viktigaste näringsämnena och motverkar dessutom den ständiga idétorkan som tycks råda varje gång man ska planera kvällens middag.

Jag började med att säga att det inte är av etiska eller moraliska skäl jag valt bort kött, men faktum är att jag är stor djur- och miljövän och genom att välja vad jag äter, gör jag också vad just jag kan för att se till att min klimatpåverkan och koldioxidavtryck är så liten som möjligt. Jag älskar denna planet och dess invånare och vill inte att någon av våra djurvänner ska komma till skada, lika lite som jag vill att klimatet ska sluta vara gynnsamt för alla oss som samexisterar här.

En sista grej som är väldigt bra med veganska matkassar är att de dessutom är billigare än traditionella matkassar, utan att ha något sämre kvalitet. Tvärtom är produkterna nästan alltid KRAV-märkta och/eller närproducerade. Även om du inte skulle bli vegetarian eller vegan på heltid, kan det vara kul att under en tid byta ut köttet mot något annat för att se om det skulle kunna vara en lösning för just dig!