Blog posts

Dags att se över vinterdäcken

Dags att se över vinterdäcken

Life itself

Annons för Alvén & Ingvarsson.

Alldeles nyss tycker jag att vi bar ut trädgårdsmöblerna och planterade blomster från frön, men nu har de sista blommorna i trädgårdar och balkonger blommat för i år och hösten är här. Att förbereda för höst och vinter känns både mysigt och vettigt och är man ute i god tid slipper man stressa när det är skarpt läge och kommer billigare undan. Detta gäller inte minst införskaffande av vinterdäck.

Missförstå mig inte, jag älskar både höst och vinter och faktiskt alla årstider vi har här i Norden. När jag bodde i USA, likväl i en delstat som hade alla fyra årsdelar, det vill säga Upstate New York, blev jag smått chockad över faktumet att de inte hade vinterdäck. När det snöade eller var blixthalka på vägarna stängde hela samhällen ned och jag klagade förvisso inte över när man inte behövde åka till skolan med skolbussen, men något udda var det ju. Här i Norden har vi ju haft vintedäck så länge jag kan minnas. Med en snabb googling hittar jag att de uppfanns och användes för första gången i Finland redan 1934. Med det i åtanke är det nästan chockerande att andra länder inte hakat på det mer än de de facto gjort.

Nog om det dock, vi i Norden är föregångsländer inom mångt och mycket och så även här. Här har vi till och med lag på att fordon ska förses med däck vintertid. Beroende på fordonsvikt och -typ varierar datumen någon, men det är bättre att vara på den säkra sidan och vara tidigt ute. Enligt lag bör du dock ha vinterdäck senast 1 december 2020 fram till 31 mars 2021.

Det ska medges att vinterdäck inte är den roligaste investeringen ur hushållskassan, men en ack så livsnödvändig sådan. Ordagrant. Vet inte om det finns statistik på hur många liv som faktiskt räddats tack vare vinterdäck, men det torde vara hundratusentals bara i vårt land. Tillbaka till var vi började. Genom att vara tidigt ute kan man faktiskt fynda, även när det kommer till billiga vinterdäck. Det gäller att göra grundlig research, vilket jag gör om i princip allt jag köper vare sig det gäller tvålpumpar för 100 kronor eller högtalare för 30 000 kronor. För mig är varje sparad krona en krona jag kan spendera på något annat och möjligen roligare (ok, högtalare är faktiskt kul, till skillnad från tvålpumpar…).

Ta och kolla upp vilken däckmodell som passar din bil, var ute i god tid, se till att anlita en bra verkstad om du inte är fingerfärdig nog att byta däck själv och framförallt, njut av hösten och den så småningom annalkande vintern.