Blog posts

Se över ditt elabonnemang – spara på pengar och miljön

Se över ditt elabonnemang – spara på pengar och miljön

Life itself

Annons för BytElbolag.se.

Tidigare i livet har jag inte brytt mig så värst mycket om el – hur mycket det kostar eller var den kommer ifrån -, men när jag träffade Niclas blev det såklart ändring även på den saken.

När vi kom in i det stadiet av vårt förhållande att vi började se över våra gemensamma kostnader, blev Niclas chockad över att vår elräkning är så hög. Jag hade inte tänkt på att den var det, utan betalade glatt kring 500 kronor per månad för denna relativt lilla lägenhet. Utöver kylskåp och diskmaskin och de lampor och elprylar man nu vanligtvis har, kunde vi inte lista ut vad det var som drog så mycket el varje månad.

Det tog några veckor tills vi kom på att vi i vårt kök har en vinkyl som drar sjukligt mycket el. Till råga på allt använder vi aldrig vinkylen, så att den var igång dygnet runt, år ut och år in, hade helt enkelt kostat mig hur mycket som helst. Vi drog ut kontakten och bara där fick vi omedelbart en stor besparing i hushållskostnaderna.

Det var dock inte allt, då Niclas är väldigt mån om att få ned kostnader för denna typ av räkningar, så vi jämförde olika leverantörer för att få billig el. Efter allt detta har vår elräkning mer än halverats, något som är flera tusenlappar per år i besparing. Det är inte enbart en kostnadsfråga för vår del, utan även en miljö- och hållbarhetsfråga.

När jag väl kontaktade det elbolag som verkade bäst för just oss, talade personen där om vikten av så kallad grön el, ytterligare en faktor jag aldrig tidigare ens ägnat en tanke. Nu kommer all vår el från förnyelsebara källor och det känns faktiskt lika bra varje gång jag kommer att tänka på det när jag tänder lampan eller sätter igång diskmaskinen. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och åtminstone på detta plan tar vi vårt ansvar. Nu har vi ytterligare sänkt på våra koldioxidavtryck och med tanke på vad vi konsumerar, återvinner och använder oss av för tjänster lägger vi oss med gott samvete om kvällarna – när den sista lampan i lägenheten är släckt för natten.