Blog posts

Bli självförsöjande på el?

Bli självförsöjande på el?

Life itself

Annons för Utellus.

Jag har tidigare propagerat för att man ska se över sina elavtal och varför det kan vara bra för både ekonomin och miljön. Nu vill jag tala om att ta det ett steg längre och faktiskt producera sin egen el med hjälp av solceller.

Jag har länge varit något kluven till solceller, då jag sett rätt fula exempel på där de förstört den arkitektoniska helheten, men snyggt placerat är solceller faktiskt en investering både ekonomisk och ur en hållbarhetssynpunkt. Det är därför jag, som bryr mig om både min plånbok och miljön, funderat på om solceller kunde göra någon nytta i mitt liv.

Solceller kan vara diskreta även i stadsbebyggelse. Foto: Utellus

Det är självklart inte möjligt för alla att skaffa solceller om man exempelvis bor i hyreslägenhet, hyr i andra hand eller har en annan boendesituation. Att påverka en hel BRF till att gå igenom den långa processen om att godkänna att “eventuellt” ta upp det på agendan på nästa årsmöte kan också vara smärtsamt, beroende på förening såklart. Det sistnämnda gäller mig i högsta grad och därför har jag också nedan tagit i beaktande det sommarhus vi har på vårt landställe och vilka besparingar man kunde uppnå genom att installera solceller där.

Sommarhus är egentligen fel benämning för vårt landställe, då vi besöker det året om och mormor och morfar är där nästan dagligen, då de bor relativt nära. Det är också uppvärmt året om och har två kylskåp med frys, morfars hela maskinpark av diverse elprylar, eldriven vattenpump från vår egna brunn och lite annat smått och gått som drivs av el. Elräkningarna är således mycket högre än de jag har i Stockholm boendes i en lägenhet och en möjlig besparing skulle vara hela min släkt till gagn.

Bor man avlägset, kan man med solceller bli självförsörjande. Foto: Utellus

Jag har räknat på hur mycket vi skulle kunna spara genom att installera solceller på eller i närhet av själva huvudbyggnaden, alternativt morfars lada (den med alla maskiner i, där han snickrar och donar) och har landat på att 75 kvadratmeter takyta skulle finnas tillgängligt. Möjligen även mer, men vill räkna i underkant för att vara på säkra sidan. Givet vårt söderläge skulle det krävas en investering på 132 000 kronor efter solbidrag för att producera 13 642 KWH el per år, vilket skulle skulle täcka huvudparten av vår elkonsumtion på landet. Detta skulle ge oss en ungefärlig besparing på 26 603 kronor per år, vilket betyder att investeringen skulle ha betalt sig själv på knappa fem år.

Som engångsinvestering är 132 000 kronor kanske mycket, men om man är fler som går samman och samtidigt ser det på lite längre sikt så är det faktiskt en ypperlig investering, inte minst med tanke på att det är grön och hållbar el som dessutom gör att vi nästan blir självförsörjande på el. Med tanke på att vi redan odlar en hel åker med potatis, gurka, diverse rotsaker, har fruktträd, egen brunn och en hel skog full med svampar och bär, så känns det som att det här dessutom skulle vara sista anhalten innan vi klarar av eventuell framtida zombieattack. Skämt åsido, OM det skulle vara så att man exempelvis på grund av epidemin skulle vara tvungen att isolera sig några månader är det skönt att veta att man inte är beroende av någon annan elleverantör än de solceller man har på sitt eget tak, som konstant producerar el. Ett självfallet alternativ kan det tänkas när man räknar på det!