Blog posts

Livet blir inte alltid som man tänkt sig

Livet blir inte alltid som man tänkt sig

Life itself

Annons för Inkomstförsakring.se.

Som rubriken antyder, blir inte livet alltid som man tänkt sig. Det här något annorlunda året har livet blivit väldigt annorlunda för många. Själv drabbades jag i våras, likt många i min bransch, direkt av Covid-19 och blev varslad och sedermera även uppsagd. Det är inte en kul situation för någon, men då är det väldigt bra att ha en aktiv inkomstförsäkring.

Inkomstförsäkring, likt de flesta andra försäkringar, är något man inte tänker på förrän olyckan eller behovet av försäkringen är framme. I våras blev jag som sagt uppsagd och jag stod helt handfallen kring hur man ens gör när man är arbetslös. Det kändes olustigt, förnedrande, oroligt och smått kaotiskt. Var börjar man liksom? Jag var ju inte ensam om detta i våras och hälften av mina forna kollegor har också fått söka sig vidare. Jag fick som tur redan i juni ett jobb som jag stortrivs med, men det var ändå många månader under vilka jag inte hade någon inkomst, alls!

Till skillnad från många andra grejer där jag inte varit så smart ekonomiskt, hade jag i flera år betalat både för a-kassa och inkomstförsäkring till Unionen. Jag hade flera gånger tänkt att det är onödigt och hade tänkt säga upp de månatliga betalningarna, men som tur var och genom en ödes nyck behöll jag dem. Det skulle visa sig att de kom väl till pass i våras och i somras.

Tack vare att jag hade en aktiv inkomstförsäkring fick jag behålla 80 procent av min lön, vilket gjorde en stor skillnad gentemot att bara få ut grundbeloppet från a-kassan. Tack vare det kunde jag bibehålla en någorlunda normal livsstil utan att dra ned på alltför mycket. Vet många som fått kämpa hårt för att få det att gå runt det här året och är bara tacksam för att jag varit klok nog för att betala dessa relativt små summor månatligen.

Mitt bästa Coronatips är alltså: Var aldrig för självsäker, då ingen position i något företag är tryggt nog för att inte ha inkomstförsäkring. Om det här året lärt oss någonting, så är det att vad som helst kan hända och att ditt liv kan vändas upp och ned bara över natten. Nu sover jag lugnt om nätterna igen, men det var flera månader av ångest som jag är glad att jag slipper.