Blog posts

Har du inte tagit körkort än?

Har du inte tagit körkort än?

Life itself

Annons för Trafiko.

Som jag kanske nämnt någon gång tidigare, så har jag haft körkort väldigt tidigt för att vara Stockholmare, kanske just för att jag inte bodde här vid tidpunkten. Jag är alltså född 08a, men då vi flyttat runt mycket under mitt liv hade jag körkort redan så gott som dagen jag fyllde 18. Det var på dåvarande bostadsort i Finland en, vad jag tyckte då, en nödvändighet och visst ger det en mer frihet att ta sig runt.

Fördelarna med att ha ett körkort är många. I många år hade jag en bil, men då det är rätt dyrt är det länge sedan jag ägde en bil. Att jag inte äger en bil betyder dock inte att jag inte kör bil. Vi hyr oftast en bil när vi semestrar och med diverse carpool-tjänster som dykt upp på marknaden kan man mer eller mindre ta sig runt med bil varje dag om man vill, utan att äga en.

Jag märker tydligt fördelarna med att ha körkort konstant och den enda nackdelen är väl att min sambo inte har det, så jag är den som kör på våra semestrar. Inte för att jag har något emot det. Jag älskar friheten att kunna ta sig runt vart som helst och att inte vara beroende av något annat än sitt egna schema. I dessa coronatider ska man ju i högsta möjliga mål undvika kollektivtrafik och då är att köra bil ett bra alternativ, om man nu måste ta sig någonstans.

När jag tog körkort satt jag en gång i veckan i ett halvår på föreläsningar som var så tråkiga att klockorna stannade och ärligt talat somnade jag nog vissa gånger. Idag finns en uppsjö olika varianter och man kan välja att lyssna på ljudbok, läsa böcker eller öva på körkortsfrågor. Minns även att vi hade handledarledda övningskörningar som var skräckinjagande. Det är faktiskt ett under att jag blev en bra bilförare till slut.

Vill man ta körkort på sina villkor och lära sig på det sätt som passar dig bäst, skulle jag ta en titt på Trafiko. De har handledarkurser med handplockade lärare runt om i Sverige.