Blog posts

Vad bör man tänka på vid villaförsäkring?

Vad bör man tänka på vid villaförsäkring?

Life itself

Annons för Villaförsakring.se.

Det är rätt stor skillnad mellan att bo i lägenhet och villa. Utöver den uppenbara skillnaden att man i en villa oftast har mer yta, troligtvis en trädgård och mer eller mindre får underhålla saker och ting året om, så är det också skillnad på hur man bör försäkra sig.

När man bor i lägenhet är det en hemförsäkring som gäller. Den täcker både personskador, resor samt skador i hemmet och för allvarligare skador har oftast bostadsrättsföreningen en heltäckande försäkring gällande exempelvis brand- eller vattenskador. Man kommer alltså lättare undan i lägenhet även vad gäller försäkring. Jag har bott i både villa och lägenhet och har nu planer på att lämna storstadens stenkvarter för att återigen få andas lite friare och slippa stressa, så en villa utanför stan eller till och med i en annan ort hägrar.

Utöver det mest uppenbara, dvs att skotta snö om vintrarna och klippa gräsmattan på somrarna, så finns det en myriad av annat man bör tänka på. Det handlar inte enbart om vilka trädgårdsmöbler man ska investera i eller om man ska bygga en bastu i gillestugan. Det kan bland annat just detta med försäkringar om skadan är framme. I stort sett kan man välja mellan att ha en villaförsäkring plus hemförsäkring eller en villahemförsäkring. Den förstnämnda kombon är precis som det låter. Hemförsäkringen skyddar ditt lösöre och dig själv, medan villaförsäkringen täcker skador på och i huset. En villahemförsäkring täcker allt detta, men det är lite olika vilken försäkring som gäller för just ditt boende. Till exempel kan du ha en hemförsäkring via ditt fackförbund och behöver därför teckna en separat villaförsäkring.

Vill man jämföra vad som skulle vara rätt för just ditt boende, finns det jämförelsetjänster på nätet, som till exempel Villaförsakring.se där man kan läsa på om de olika försäkringsformerna och vilka problem man kan ställas mot när man flyttar till en villa. Där hittar man också prisjämförelser försäkringsbolagen emellan och det sista du vill vara när tvättmaskinen på övervåningen orsakat en vattenläcka i hela huset är att vara oförsäkrad. Att bo i villa är underbart, men kan bli väldigt dyrt om man inte ser till att man har rätt skydd!