Blog posts

Med vilken musik vill du bli ihågkommen?

Med vilken musik vill du bli ihågkommen?

Travel

De senaste åren har många, inklusive jag, blivit påminda om livets förgänglighet och vår egna dödlighet mer än vanligt, främst på grund av de tankar och faktiska dödsfall bland nära och kära som pandemin fört med sig. Att planera sin egen eller någon annans begravning är kanske inte så långt borta i periferin. För egen del hoppas jag ju att jag lever många och lyckliga år till, men liksom ett testamente kan det vara bra att ha en plan även för hur ens egen begravning ska gå till. Bland annat är valet av musik en central punkt i detta.

Själv förlorade jag min morfar förra året, förvisso inte till någon variant av Corona, men en påtaglig förlust oavsett. Min morfar har alltid varit en stabil punkt i mitt liv och i min barndom spenderade jag väldigt mycket tid med honom. De senaste åren har vi bott i olika länder och därav inte umgåtts lika frekvent och hans minnessjukdom satte också på senare år gränser till hur mycket telefonkontakt vi egentligen kunde ha. Däremot fick jag en fin sista egentid med morfar under en vecka då bara han och jag umgicks, innan han så småningom helt gick in i demensdimman och kroppen gav upp av olika skäl.

Det vi efterlevande sedan möttes av i vår sorg var såklart, utöver själva förlusten, allt det praktiska som hör begravningar till. Det var framförallt min mor som ordnade det mesta tillsammans med min mormor i samarbete med en en begravningsbyrå och tillsammans satte de en personlig prägel på tillställningen och hela begravningen var väldigt mycket som jag föreställer mig att morfar hade velat ha den. Bland annat spelades psalm 535 (Den blomstertid nu kommer), vilken var en av hans favoriter. Den väcker också i mig många nostalgiska minnen från min barndom då skolavslutningen alltid avrundades med den och det oändliga sommarlovet påbörjades. Med denna psalm fick min morfar påbörja sitt eviga sommarlov och fick även sin sista vila på sitt och vårt älskade landställe bland all dess blomster. Således kommer vårt landställe för evigt vara förknippat med både den psalmen, min älskade morfar och våra somrar tillsammans i Åbo skärgård.

Som sagt är det mycket man måste ha i åtanke (mer än man tror) och då kan det vara skönt att ha någon som vet exakt vad som bör göras inför, under och efter en begravning. Jag kan varmt rekommendera Lavendla Begravningsbyrå Stockholm som finns på Östermalm, Södermalm såsom på Sveavägen. De har begravningsrådgivare, boutredare, gravstenshandläggare, med mera som underlättar för dig i den stora sorg du redan bär på.