Blog posts

Sätt färg på tillvaron

Sätt färg på tillvaron

Travel

Jag måste erkänna att jag är en av dessa människor som för tillfället har ett “Stockholmsvitt” hem, utan så mycket färg på väggarna förutom i badrummet och i köket. Så har det dock inte alltid varit, utan jag antar att jag blev avskräckt av diverse fondväggar på 00-talet och därefter velat ha det mer rent och nedtonat med just vitt. Du behöver dock inte ha ena ytterligheten eller den andra för att måla om hemma. Det finns en hel färgskala mellan vitt och chockrosa!

Som sagt har det varit neutralt hemma hos mig ganska länge nu och jag känner att det är dags att göra något åt saken. Tapeter är jag ärligt talat usel på och de gånger jag försökt har det slutat med att jag fått ta in en hantverkare istället och sedan får man också räkna med aspekten att man rätt enkelt tröttnar på tapeter med tydliga mönster. Åtminstone är det så för mig. Så vad ska man ha 2022? En diskret fondvägg? Olika färger i olika rum? Samma färg i alla rum? Tja, det är en smakfråga och vilka trender som råder tänker jag inte lägga mig i. Däremot vill jag tipsa om ett nytt koncept för att måla om hemma vid namn Klint.

Deras idé går ut på att göra inredande med färg både enklare och roligare. Jaha, tänker du kanske, vem har inte haft den affärsidén sedan man uppfann målarfärg. Det som gör Klint unika är att de har provmålat hundratals kulörer och känt in dem i olika ljus och möbleringar. Ur dem har de valt de vackraste 58 nyanserna som nu finns inkluderade i deras kurerade färgpalett som är framtagna i 12 olika färgfamiljer. Nu till det riktigt unika. De har provark som är handmålade med riktig färg för 100% kulöråtergivning. Dessa kan man fästa direkt på väggen och flytta runt lite hur man vill då de inte lämnar några fästrester och på så sätt kan man känna in färgen i olika ljus.

Det finns en hel del studier om hur olika färger påverkar humör och mående och det är därför man exempelvis i sjukhus ofta möts av grönt och blått som verkar lugnande, medan en flashig butik kanske har något mer vågat som uppmanar till köp. Jag känner själv att jag skulle behöva något mer dovt i sovrummet just nu. Det är ett vackert rum i övrigt, men saknar den där ombonade känslan fullt ut. Jag funderar på en svag plommonnyans eller något annat som skulle ge något av en hotellrumskänsla, utan att göra det till en pastisch av någon som försöker efterlikna ett hotellrum. Vet inte om ni hängde med i den funderingen, haha. Hur som helst älskar jag färger, men när det gäller att måla om hemma finns så oändligt många möjligheter och det påverkar självfallet även den övriga inredningen och känslan i hemmet överlag. Så beställ hem ett par provark, fäst dem lite här och där, känn in hur det skulle vara med just den färgen på det stället och sätt igång utan att tveka för mycket. Det positiva med att måla är att man alltid kan ångra sig och måla över det om det inte skulle bli snyggt.