Blogginlägg

PRP återupplivar vilande hårsäckar och ger håret en ny chans

PRP återupplivar vilande hårsäckar och ger håret en ny chans

Skönhet & grooming

Det har nu gått tre år sedan livet tog en vändning. En vändning ur de djupaste av avgrunder. Med det sagt har det krävts inget mindre än ett mirakel för att återvända till en någorlunda dräglig vardag. Detta mirakel har skett i den mest oväntade av tidpunkter, men det har varit en vändpunkt i mitt liv. Jag kan bara säga att jag gått igenom åratal av både fysiska, men framförallt psykiska prövningar som tagit länge att läka. Läkningsprocessen är ibland livslång, medan andra symptom syns mer direkt och går att göra något åt. En av vår tids största folkhälsoproblem, stress, är något jag upplevt på många plan. Så sent som förra året hade jag 120 flygningar i ryggen och med det över 200 resdagar. Jag har inte koll på var jag var och vad jag gjorde helt enkelt. Det lämnar efter sig en kropp som är ganska så mörbultad. Jag hade glåmig hy, dålig kondition, var otränad och inte minst påverkade det min hårväxt.

Svårt att veta vad som fungerar bland alla hårkurer
Som ni nog sett och kan se på bilden nedan så råder det inga tvivel om att jag har ett väldigt tjockt hår, men sett till min arvsmassa så borde jag ha varit skallig sedan länge. Som en man som är långt över 30 år fyllda, är detta såklart något som oroar mig och jag har nog testat mig igenom samtliga hårkurer i pillerform och även googlat på hårtransplantationer i all oändlighet. PRP (Platelet RIch Plasma) kanske ni känner till från diverse kändisars sociala medier och den kallas även i folkmun för ”vampyrbehandling”. Själva behandlingen är just med ditt eget blod och bara det i sig låter lite läskigt för mig som faktiskt är rädd för just blod och nålar. Varför skulle man då välja PRP framom andra redan beprövade metoder som exempelvis en hårtransplantation och vad är det som egentligen orsakar håravfall? Häng med här!

Stress är vår tids stora folkhälsoproblem
Stress är utan tvekan vår tids stora folkhälsoproblem. Det påverkar såväl inre som yttre faktorer och bör tas på allvar. Stressen är ibland väldigt konkret, medan den ibland går att koppla till en särskild händelse. Det kan ta upp till 3 månader innan man märker förändringar i bland annat hårtäthet och vårt hår kan således vara i vilofas. En dag kanske man med skräck i blicken inser att hela badrumsgolvet är täckt av hårstrån efter att man har duschat. Då är det helt enkelt dags att säga stopp för den hektiska livsstil man har och göra en resa inombords. Ett visst naturligt håravfall hör livet till, men om det är mer än vanligt bör man stanna till. Med det menar jag inte att man behöver delta i en spirituell uppvakningsresa till Indien och bo i kloster 3 månader, även om det säkert skulle vara givande.

Jag kan tänka att man kan börja med att faktiskt ta hand om sig genom att framförallt sova, ha rutiner i vardagen som man inte tummar på, som exempelvis mat, träning och en bra hudvård. HIt hör också ditt hår, som du oftast kanske bara tvättar och kör någon enstaka hårinpackning med. Bra så, men vad om du redan tappat en ansenlig mängd hår? Här kommer återigen PRP in, som du såklart även kan använda som en föryngringsmetod för både ansikte, dekolletage och exempelvis händer. Dess fördelar är många, men en av de största är dess inverkan på hårväxt, hårsäckar och skalpen.

PRP är en naturlig behandling för fylligare hår
PRP som behandling kan i bästa fall, även om resultaten är individuella, göra att hårväxten ökar. PRP är en naturlig behandling som innebär att man tar ungefär ett rör med blod från patienten. Som sagt är jag inte helt bekväm med den här biten och varför vet jag faktiskt inte, min nålskräck sitter kvar sedan gammalt. Jag har ju lämnat blodprover regelbundet i flera år för diverse ändamål. Nåväl, blodet centrifugeras sedan för att skilja ut plasma med mycket blodplättar (trombocyter) från resten av plasman och röda blodkroppar. De koncentrerade blodplättarna är 3-5 gånger fler än det i naturliga blodet. Plasman med trombocyter injiceras därefter med små stick i hårbotten, ungefär som man skulle göra med botox så ni förstår smärtnivån på detta. Blodplättarna ger där ifrån sig tillväxthormoner som sätter igång blodcirkulation och celldelning, vilket i sin tur leder till att svaga hårsäckar återhämtar sig. PRP kan alltså användas till att förebygga och behandla tunnhårighet, men även till att återskapa hårväxt. Metoden fungerar även för att ge transplanterade hårsäckar den extra näring som de kan behöva för att börja producera hår om man känner att hårtransplantationen inte hade det resultat man önskar sig.

Nu ska det förvisso krävas en rätt radikal förändring i min hårväxt för att jag skulle överväga hårtransplantation, men för många av er läsare är detta ett verkligt problem. Speciellt för er som vet vad exempelvis en hårtransplantation kostar är en av PRP:s största fördelar den låga kostnaden. Trots att man rekommenderar cirka 3 behandlingar per år, är det till en bråkdel av vad andra metoder kan ligga på. Resultatet är dessutom långvarigt och man kan behandla flera områden åt gången vilket är skönt då det kan uppstå en viss rodnad upp till några dagar efter själva behandlingen vilken dock snabbt lägger sig. Det finns heller ingen risk för asymmetri, utbuktningar eller allergi för den delen.

En långsiktig investering i ditt välmående
PRP är till skillnad från Botox och andra injektioner ingen quick fix där man ser resultat på direkten, utan en långsiktig investering till att se bra ut och början på din hälsoresa för ett bättre mående. Jag vet själv hur dåligt jag mådde över att ha mindre hår efter min tuffa resa och nu när jag mår bra igen är det en stor boost för självförtroendet och självkänslan att mitt hår är välmående. Jag försöker jobba hårt med att inte låta ytliga saker som detta att påverka mitt mående, men faktum är att om man med enkla medel kan få sig själv att må bättre ser jag ingen anledning till att inte fixa det. Lika lite som man vill gå med trasiga kläder vill man vara tunnhårig, speciellt som det går att åtgärda med PRP som ger tätare hår. Jag uppmanar alla, hur stora förändringar det än kräver, att ta tillvara på sitt liv och göra vad man kan för att förbättra sin livskvalitet och sin självbild. Det behöver inte alltid vara enorma förändringar, men helt enkelt saker och ting som får en att må bra.

Länk till Acacia Media som utför PRP-behandlingar hittar du här.

 

Kommentera