Blog posts

[:en]Pray for Stockholm[:sv]Stockholm i mitt hjärta, nu och för evigt[:]

[:en]Pray for Stockholm[:sv]Stockholm i mitt hjärta, nu och för evigt[:]

Fashion, Life itself

[:en]It’s been a while since I last posted, but there’s been so much going on with my move to Stockholm, attending press week and settling down in my beloved city. This post was going to be about all the good things that have happened during the week I’ve been back home and how happy I am. However, on Friday everything took an, unfortunately not, unexpected turn. On Friday April 7th terrorists attacked the thing I love the most in this world. Stockholm. My city. My home.

When I say it wasn’t unexpected, it most certainly was not. What makes Sweden different from for example France, Great Britain and America however is the fact that we are not actively taking part of any ongoing war. We have a small troop stationed in Northern Iraq, but the reasons for this attack were not related to that. The reasons behind this attack were purely based on hatred. A hatred hard to comprehend, but so tangible when it happens in your own backyard.
For someone who loves life, people and this city in particular, it is hard comprehend what can make someone drive a van into a large gathering of people. Thankfully this attack “only” resulted in 4 casualties so far. The numbers are irrelevant. That is 4 people too many. I’ve seen this so many times before. I remember the attacks in Madrid and in the London Underground, not to mention 9/11. I’ve been glued to the TV so many times along the years and my heart has been aching every time. What I haven’t seen is this happening in my beloved Stockholm. Now I’ve witnessed tens of thousands of people walking home from an attacked city. I also have never felt so much love and unity in my city. Stockholm responded to the hatred by coming together, helping each other and by showing love to thy neighbor. Today a huge manifestation took place which gathered the largest amount of Swedes to this date. A manifestation of love.
How do you fight hatred? With love! There is no way of getting rid of all the hatred in the world, but as humans we can fight back. We can fight homophobia in Russia with love, we can fight religious fundamentalists with love. They want to scare us. WE ARE NOT SCARED. The only thing that this has resulted in is that we are even stronger than before. We don’t know what happens tomorrow. All we know is we are alive. Right now. Let’s use that time to love and be loved. Best part of it all, love is free and love has no gender, religion nor ethnicity.

Love also comes from higher powers. If you cannot define what your higher power is, you can begin by believing you are your higher power. It’s no secret my higher power is God. He has got me through more hardships than I can count. Whatever or whoever your higher power is, find it and listen to it.

Jacket: Esprit EDC 
Jeans: Pull & Bear
Sneakers: H&M 

Photographer: Joanna Bladh, Photostory

As I was walking to the grocery store, this sign was left outside a flower shop. Translated it says “On your way to Drottninggatan (the site of the terrorist attack)? Take a flower and lay it down to honor the memory of the dead. Take care of each other!” When our Crown Princess Victoria visited the site earlier she got the question how we will get through this. With tears in her eyes she answered: “Together!” We are one. Stockholm survives and thrives. Nothing can break this modern, vibrant and tolerant city and the people who live in it and visit it. We are not not blinded by primitive hate, instead we embrace the world and welcome everyone to this sanctuary of hope. We love.[:sv]Det är ett tag sedan jag publicerade ett inlägg här och tanken var väl att jag i mitt första inlägg skulle berätta om hur underbart och härligt det har varit att komma hem och få uppleva allt från pressvecka till välkomnande tillbaka hem med öppna armar, vilket förvisso också skett. På fredag tog detta en inte helt oväntad vändning. På fredag utsattes Stockholm för ett terrordåd. Det var en attack mot det allra käraste jag har. Stockholm, staden som gett mig allt.

När jag säger att det inte var oväntat så stämmer det, men likväl är det nu vi måste vakna upp. Vi möter inte hat med hat. Vi möter hat med kärlek. Orsakerna bakom attacken är inte logisk då vi inte är inblandade i något pågående krig utan dådet baserar sig på ren och skär ondska. Omänsklig ondska. Det är något som är svårt att förstå, men ytterst påtagligt när det händer på hemmaplan.

För någon som älskar livet, människor och framförallt denna stad, är det svårt att förstå vad som får någon att sätta sig i en skåpbil och meja ner en folkmassa. Tack och lov bragdes “enbart” 4 personer om livet, men det är fyra liv för mycket. Siffror spelar ingen roll i sammanhanget. Det är det oförståeliga och oprovocerade våldet som vi aldrig kan godta. Jag har sett detta alltför många gånger. Alltifrån Madrid och attackerna i Londons tunnelbana, för att inte nämna 9/11. Jag har suttit klistrad vid TVn och bevittnat dessa besinningslösa dåd och deras följder. Nu har jag med egna ögon bevittnat hur tiotusentals personer varit på väg hem då infrastrukturen för en stund förlamades. Idag hölls en enorm manifestation på Sergels Torg där tiotusentals samlades. För att hedra offren, men framförallt för att visa att vi inte kan kuvas. En kärleksmanifestation.

Det finns inget annat sätt att bekämpa ondska än med kärlek. Vi kommer aldrig bli kvitt hatet i världen, men som människor och medmänniskor kan vi slå tillbaka. Vi kan bekämpa homofobi i Ryssland med kärlek. Vi kan kämpa mot religiösa fundamentalister med kärlek och sammanhållning. VI ÄR INTE RÄDDA. Det enda attacken resulterat i är att vi kommit samman och är starkare än någonsin förr. Vi vet inte vad som händer imorgon. Allt vi vet är att vi lever idag. Just nu. Låt os använda den tiden till att älska och bli älskade. Låt oss visa kärlek till våra medmänniskor oavsett läggning, religion eller etnicitet.

Jacka: Esprit EDC 
Jeans: Pull & Bear
Sneakers: H&M 

Fotograf: Joanna Bladh, Photostory

När jag gick längs Karlavägen till min lokala ICA-handlare fanns denna skylt placerad utanför en florist. Den visar på att vi Stockholmare tar hand om varandra. När kronprinsessan besökte platsen för terrorattacken svarade hon på frågan “Hur tar vi oss igenom detta?”: Tillsammans. Detta med tårar i ögonen. Precis som kronprinsessan har jag varit otroligt sorgsen, men fylls även av stolthet och kärlek över hur människorna har struntat i barriärer och olikheter och kommit samman i min stad. Vi är Stockholm. Vi är ett. Inget kan få denna moderna, pulserande och toleranta stad eller dess invånare och besökare på fall. Vi är inte förblindade av primitivt hat. Istället omfamnar vi världen och välkomnar alla till denna fristad av hopp och kärlek. Vi ger aldrig upp, vi är solidariska och vi tror på alla människors lika värde. Stockholm i mitt hjärta, nu och för evigt.[:]

50 Comments

 1. Aleksandra Ladygin
  April 9, 2017 at 6:13 pm

  It is really sad. And what happens in Russia as well… But i agree…. love is free and love has no gender, religion nor ethnicity.
  Take care!

 2. Yasmin
  April 9, 2017 at 6:25 pm

  I totally agree! Humanity is resilient and I believe that hatred can always be overcome with love. So sorry to hear about the attack on your home. It’s interesting to hear that Sweden was a target when their involvement in overseas wars is minimal. But it’s just really hard to comprehend why anyone would intentionally harm innocent civilians for any reason.

  xx Yasmin
  http://banglesandbungalows.com

 3. Mariann yip
  April 9, 2017 at 6:40 pm

  I am sorry to hear about the attacks but unfortunately there are things in the world that we cannot control. As you mentioned it’s all about fighting back with love so I’m glad you have this mindset. I know Sweden is beautiful and I will visit one day!

 4. Claudia
  April 9, 2017 at 7:26 pm

  Sweden in my thoughts and prayers. It always amazes me to think that we all live in the same world and some people are just full of hatred. As long as we stand together, love is a powerful force that can overcome any amount of hatred. You can NEVER go wrong coming from a place of love. Great photos, love the minimal style, your military jacket is very appropriate with your post, as if saying, ‘we are fighting back with love!!’. xx C.

 5. Jennifer Quattrucci
  April 9, 2017 at 7:27 pm

  I can’t begin to express my extreme emotion upon hearing that you were in the midst of this on Friday. I was casually skimming over messages while teaching k/ blogging / eating lunch … and so on when I heard . Thank the Lord you are ok . Those poor families involved. Truly and utterly heartbreaking.
  It’s true what you said . Only Love can stop this . We all have to constantly move forward and not lose this. We must never lose this notion of love conquering all…
  Thank you so much for being that hope , that change , that positive force the world needs.
  Love Always,
  Your Jenny
  You look extremely fabulous in the camo jacket and I hope I win the bracelet.

 6. Stephanie
  April 9, 2017 at 8:31 pm

  I’m heartbroken to hear that this happened in your hometown, let alone in general. I’m so sorry your city has had to go through such tragedy, but I’m so encouraged to know that you’re all banding together in love and unity. It’s so important to have that in these horrible times. Praying for you and for Stockholm!

  Stephanie // SheSawStyle.com

 7. Anthony @oh_anthonio
  April 9, 2017 at 8:36 pm

  Sending lots of love to you and everyone is Stockholm! When I first heard the news of this I couldn’t believe it! Having JUST visited only a few days earlier I was shocked and heartbroken. Spencer and I went shopping along that street and our hotel was nearby. So crazy! I can’t imagine what it must have been like that day. Stay strong and stay positive! <3

 8. Karina
  April 9, 2017 at 9:58 pm

  Hey Thomas,
  I am so Sad and Sorry Thomas what Happened, when I heard I was so shocked and I am still:(
  I am happy that you are okay, and I know so much going with you now, You moved and this Tragedy happened:( Stay Strong and Sending you a Lot Love.
  Praying for You and for Stockholm.
  Love Kisses
  Open Kloset By Karina

 9. Kate Tik
  April 9, 2017 at 10:12 pm

  I’ve been so mega busy and have had limited internet connection that I didn’t even know about the terrorist attack! I am so sorry to hear that as I know that when our hometown gets attacked, we mourn for the lost. Love always wins and I am so happy to see your positive outlook on life even in the midst of such a hard situation. <3

  katetik.com

 10. Gracie
  April 10, 2017 at 12:32 am

  My heart goes out to you and everyone who has been affected by terrorist acts. Thoughts and prayers are with everyone and your hometown, Stockholm.

  Xxgracie

  snappedbygracie.com

 11. Jennifer SavvyGreyStyles
  April 10, 2017 at 12:32 am

  I heard about what happened and I am so sorry. It must be so hard since it is so close to home. I am sending lots of love to Stockholm. Your courage and unity inspires us all.

 12. Jo
  April 10, 2017 at 1:54 am

  My heart ached so back when I learned about this tragic attack to one of my favorite cities last Friday and is still aching. I am terribly sorry for what happened to beautiful Stockholm! Unfortunately today’s world is filled with hatred and you are right about all we can do is to use love and kindness to conquer the fear and hatred! It is also so touching to learn that the unity and love Swedes have shown each other today – what a beautiful nation Sweden is. God bless Stockholm!

  Love,
  Jo

 13. Candace
  April 10, 2017 at 1:55 am

  I am so saddened by what happened in your city. It really hurts watching the news; there’s rarely anything good on there. It’s terrible how much hate exists in the world. I can’t imagine hurting a cold-hearted person, much less plowing a car into people I don’t know. Though I am sad that a few people got killed, I am thankful you are okay and I will continue praying for your country and this world. I agree, listening to our higher power will definitely get us through life’s toughest situations and God has brought me through more than I ever thought possible. It’s so nice reading others’ positive energy like yours. Makes me feel better about a future of more love than we have today. On another note, I’m loving this look! You know camouflage jackets are my fave <3

  http://www.thebeautybeau.com

 14. Samjah
  April 10, 2017 at 3:35 am

  I’m so sorry to hear about the attacks in your home town. This is so sad. I will never understand why people think hatred is the answer to anything. Love conquers all. Let’s keep spreading love through our blogs. Positive energy is contagious!

 15. Jen
  April 10, 2017 at 5:14 am

  We just need to love each other more with the love God has shown us. It’s such a terrible, fallen world, but if one person can show kindness, compassion and love, hopefully it can spread. It only takes one to make the difference and I know that you are always spreading love wherever you go. I pray for your country and for peace and providence to those who 4 people and their families who were directly affected by the terror attack.

 16. Charissa
  April 10, 2017 at 5:32 am

  It’s so awful what’s happening in the world. People being scared to go out, always in your mind that there might happen something. Looking around you, trying to see if there’s someone odd who might drop a bomb. It’s ridiculous, but it’s happening. Awfull that it also happened to your city…
  XO Charissa || http://www.ladygoldapple.com ||

 17. frank lin
  April 10, 2017 at 8:02 am

  Oh Thomas – I was so shocked when I heard it in the news.
  I don’t know whats happening in the world right now but you are right:
  All we can do now is to share love.

 18. Thai Lam
  April 10, 2017 at 9:10 am

  I still cannot believe that this happened. My heart goes out to you. Its so sad – but we cannot control those things but I will never understand what is going on their minds…

 19. Josie
  April 10, 2017 at 1:33 pm

  This terrorist attack was yet again so sad and heartbreaking. I have given up on trying to make sense of all that. I just pray everyday that God will heal and strengthen the people who need it the most. LOVE truly conquers all. I love how people are reacting in your country, no fear just love.

  Bisous, Josie
  http://www.petiteandbold.com

 20. Samantha Mariko
  April 10, 2017 at 3:39 pm

  I still can’t believe something so terrible could happen to a beautiful place like Stockholm… I’m so sorry from the bottom of my heart. There are just way too many of these happening in the world and it breaks my heart. You’re right, we all need to show more love to each other. Keep your head up! I’m praying that things will get better<3
  http://www.samanthamariko.com

 21. Claudia Di Capua
  April 10, 2017 at 3:42 pm

  So sad and tragic. Thanks for writing about it. It definitely helps to educate other on what is going on!

  ~Claudia Di Capua
  http://www.claudiadicapua.com

 22. Miki
  April 10, 2017 at 4:58 pm

  So sorry to hear about what’s happened in Stocklholm. That attack is so horrible and cowardly. If only that kind of energy could always be used for good, this world would be a much better place. Glad you’re safe, and hopefully there is a greater positive change.

  Xo,
  Miki
  http://mikialamode.com

 23. Coco
  April 10, 2017 at 6:35 pm

  Dear Thomas, I have no words to express my sorrow for what happened. I couldn’t believe when I heard that peaceful civilised Stockholm was prey of terrorists. I’m praying for you and your country. Much love, Valeria

 24. Aimara
  April 11, 2017 at 2:55 am

  I’m so sorry about what happened Thomas. I can’t even imagine what that must feel like. Good thing people are staying together and showing love for one another. My country needs a lot of that right now.

  I totally agree with you, love is love and it comes from God. I just wish everyone could see it! So many unfair things going on with the world right now, but it makes me happy that you guys are fighting this battle with LOVE!
  Thanks for sharing!
  XO
  Aimara
  http://www.waysofstyle.com

 25. Iliana
  April 11, 2017 at 3:22 am

  I’m really sorry Thomas! Keeping all of you in my prayers.
  As for your look, my favorite is the camouflage jacket. It pairs perfect with the jeans and sneakers!

  Xx
  Iliana | http://www.sophisticatedfashionista.com

 26. Eva
  April 11, 2017 at 7:19 am

  Hello Thomas !
  I’m so sorry dear friend, it’s really unexpected at Stockholm;( I’m afraid too because I live near Milano and I have 2 children’s . I really think about their future. Anyway I’m glad you’re ok ??
  “When the power of love overcomes the love of power the world will know peace.”
  Jimi Hendrix

  Xx
  Eva
  http://www.themermaidfashion.com

 27. MimaMochi
  April 11, 2017 at 2:07 pm

  I am so sorry about the attacks that happened in your City. The world is becoming a really sad place, it seems like some awful tragedy is always happening somewhere or another!

  If all governments had the same attitude as you, then the world would be a much more peaceful place.

  Adrianna | http://mimamochi.com/

 28. Sharon Wu
  April 11, 2017 at 4:00 pm

  Omg when I saw this on the news I was worried about you! Then when I saw that you marked yourself safe on FB I was super relieved. It truly is heartbreaking that these attacks take place in our world 🙁 if only everyone had warm and kind hearts like you, Thomas, this wouldn’t be happening. Sending you good vibes and lots of love from Palm Springs! Stay safe xoxo, sharon

  http://www.stylelullaby.com/lifestyle/making-everyday-smoothie-nutribullet-select/
  @stylelullaby

 29. Kusum
  April 11, 2017 at 5:59 pm

  It is both disheartening and disturbing to constantly read about such attacks and crimes all across the world! Why do people not understand that they cannot achieve anything by war and such heinous acts, why kill innocent people for their selfish motives. So sorry to hear that this happened in your hometown, Thomas! Hope things get better, sending you and your town lots of positive vibes and good thoughts.

  xx, Kusum | http://www.sveeteskapes.com

 30. Gina Diaz
  April 11, 2017 at 10:11 pm

  Hi, Thomas! so sorry about everything that happened in your city, I am glad to read you are ok. Thank God!! this post is so heart touching and you are so right about that love is the only cure to hatred. Sending a big hug and much love your way!!! te quiero! xx. Gina

 31. Jenelle
  April 12, 2017 at 3:22 am

  I never thought that I would have to read about a city like Stockholm being under an attack. It is so so wrong, that it does break my heart. You have worded this so beautifully, I am so sorry to you and your community but obviously very happy to hear of how they have come together as a community to share that love and peace. Little gestures, the flowers and I am sure there are many others like it, make such a significant difference. Sending the love right back to you and your city Thomas.
  xx Jenelle

 32. Eric K
  April 12, 2017 at 4:33 am

  Such an unfortunate event and at the end innoscent ppl suffer. This is definetely one yhianwe humans can do . We can love and today’s world needs so much love so that hatred will never be the case.
  Thank you for sharing this story buddy . Hope all is well and out prayers are with Sweden

 33. LAFOTKA
  April 12, 2017 at 8:19 am

  You certainly can’t expect things like that to happen. Certainly not. I was in Spain when it all happened so it was a real shock. I follow a lot of bloggers from Stockholm and they were all shaken too. I’m sorry to hear and I hope you and all your friends are ok. All my love

  Tatyana x
  LAFOTKA

 34. Bryanna
  April 12, 2017 at 2:29 pm

  I’m sorry to hear this! Hatred is a gross expression, and I don’t understand it. I’m glad to hear that your town is banding together to fight back with love. What a week for you. I’m so glad you are back at home to have loved ones by your side. Sending prayers.

  xoxo Bryanna | Coming in Clutch

 35. Leila D.
  April 13, 2017 at 5:16 am

  I am so sorry that it happened in your city, just horrible how many bad things are happening around the world but as you say we can’t be scared. We can never fight hatred with hatred because we would be no different from those people then. Sending you lots of love .I really hope to visit your wonderful country one day! xoxo

 36. Rachel Vogt
  April 13, 2017 at 5:32 am

  I heard the news last week and i was so sad, we also have friends in Stockholm. And thanks to god both our friends and you’re safe.

 37. Bernice
  April 13, 2017 at 6:19 am

  I cannot even begin the fathom the emotions that you, and the people of your city must still be feeling after this ordeal. I hope that something as tragic as this never occurs again and that the world stops the atrocities that continue this cycle.

  https://www.bunnybernice.com

 38. Luke Ross
  April 13, 2017 at 9:32 am

  Thomas, I’m so sorry to hear about the recent attack in your home city, it is such a terrible shame that some people chose to use violence, murder and hate to get their message across, all we can hope for it that more people like you spread love to conquer it. Glad you are safe. x

 39. Jordan Chapman
  April 13, 2017 at 6:19 pm

  I was devastated to hear what happened in Stockholm, but you’re right, you can’t be afraid of this and we are all stronger together! Just as London and New York have come back, Stockholm will as well.
  Jordan xx
  http://www.thehatlogic.com

 40. Gabriela Vera
  April 14, 2017 at 6:10 am

  I’m so sorry this happen in your own town, I wish the hatred would stop in the world. It makes me sad that innocent lives are lost whether is four, five, it doesn’t matter. That is someone mom, brother, coworker. I hope this would can come to peace one day. I hope things get better for you.

  Xo,
  Gabriela Vera
  http://www.gverastyle.blogspot.com

 41. Jenn Hanft
  April 14, 2017 at 5:18 pm

  My heart goes out to the people of Stockholm, the loved ones of those four casualties, and anyone else affected by such a horrible tragedy. It makes me so sad and disheartened that terrorist attacks, or any attack in general is formulated through hatred. I really hope that everyone can just love more. The sign that you ran into seriously has such a strong message that I hope will push people to be more active in standing together, caring for each other, and ultimately spreading love. I hope that things only get better from here on out.

  With love, Jenn
  https://www.jubilantdose.com/

 42. Meg
  April 15, 2017 at 12:29 am

  This is so beautiful. Thank you for sharing your thoughts and words with us. I know what it is like to go through such an awful tragedy, and it is so difficult. But your mindset is exactly right – fight hatred with love. It’s the only way!

  meg
  http://www.meghanlaurie.com

 43. Jo
  April 15, 2017 at 7:29 pm

  It was so sad to hear what had happened in Stockholm. It’s also sad that we are living in a day and age where terrorist attacks are no longer unexpected nor a surprise when these terrible incidences seem to happen one after the other. Your message of love to fight hate is such an important one to express now more than ever. My sympathies and prayers go out to the people of Stockholm.

  xoxo, Jo
  http://www.cutandchic.com

 44. Lauren
  April 17, 2017 at 3:43 am

  So sorry for these awful attacks! I’m praying for you and everyone who is there.

  Lauren // http://www.mylifeaslaurr.com

 45. Sheree
  April 18, 2017 at 7:47 am

  Thomas, my most sincere thoughts and prayers for Stockholm and those who have been injured or hurt by the unfortunate attack of hate. Your post is so well written, it shows your compassion for your beloved city and also for human lives, I complete agree with you that to fight hate we must use love! Stay positive and not show disparaging signs even at this dark times!

  ~ xo Sheree
  Posh Classy Mom
  Instagram

 46. Kirsten Wendlandt
  April 18, 2017 at 4:39 pm

  Thomas, it made me so sad to hear about what happened in Stockholm.. you are so right when you say that is 4 people too many and I’m so sorry to hear that something like this happened to your home city. I feel like every day something new and atrocious is happening in the world and it scares me. I wish more people could think the way you do, we should be fighting hate with love. Wishing you all the best <3

 47. Kate Tik
  April 18, 2017 at 11:57 pm

  Thomas, my heart goes out to your home country. One of my dear friends is from there and I cannot believe stuff like this still goes on it our world. You are right though, all we can do is love and love always wins. Prayers!

  katetik.com

 48. Kristen
  April 19, 2017 at 4:25 am

  I’m so sorry this happened in your hometown! I couldn’t believe the news when I heard it but I’m glad your okay. Hearing how your town came together to fight hatred with love is what we all should be doing! Praying for you and your city! I love your jacket too!

 49. Dom
  April 19, 2017 at 4:37 am

  Dear Tommy, First of all I wanted to send my love and prayers to you, Stockholm, and everyone affected by this. I was sad when my news alert came up with this on my phone. I am so glad you are okay. My heart hurts for everyone that was affected though. It’s sad to think this is the new normal that we have to live in. Violence and hate is everywhere, but love will always find a way to win.
  Praying for y’all.
  All my love, Dom

 50. marcy
  April 21, 2017 at 6:00 pm

  I remember seeing the news and I felt so devastated for what happen in Stockholm and people affected.
  Im grateful that you are okay and all my prayers are with your hometown. I also agreed that to fight hate we should use love.

  All my love to you and Stockholm
  Marcy

Comments are closed.