Blog posts

Vad ska man välja för adventskalender?

Vad ska man välja för adventskalender?

Shopping

I samarbete med Livehome.se.

Jag erkänner rakt av att jag är något av en romantiker, nostalgiker, drömmare och att jag lider av Golden Age Syndrome. Vad har det här att göra med rubriken?, kanske ni tänker, men faktum är att jag tycker att allt var bättre förr när man inte riktigt hade några krav på adventskalendern utan det var en sådan där billig en för 10 kronor som innehöll en liten chokladbit som i ärlighetens namn smakade papp. Det är väl just nostalgin som spelar sitt spratt och fått mig att tro att det inte finns några bra adventskalendrar längre. Låt oss därför diskutera ämnet adventskalender lite innan jag tipsar er på vad jag tycker man ska sikta på detta år.

När jag var en liten gosse på 80- och 90-talen så fanns som sagt den ovan nämnda kalendern, men även riktigt fina kalendrar ofta kopplade till den aktuella julkalendern som gick på TV. Ur min barndom minns jag bland annat en julkalender som var på skånska och ingen av barnen förstod något, förutom när Lasse Pöysti som pratar vackert klingande finlandssvenska var med i en av rollerna. Dessa kalendrar hade ofta motiv av ett hus och sen öppnade man både dörrar och fönster för att under nummer 13 hitta Lucia, på julafton en julgran och så vidare. Detta är såklart väldigt gulligt, men då jag inte har barn (har dock barnasinnet kvar), finns det inte riktigt någon anledning att köpa dem och jag har saknat att ha något att se fram emot varje morgon när det är som kallast och mörkast ute och jobbet väntar som en evig slipsten runt hörnet.

Tack och lov har det ju på senare år tillkommit lite “vuxnare” varianter på adventskalendrar. Det finns alltifrån skönhetsprodukter till te till godis till leksaker (ok, det sistnämnda är inte så vuxet, det är bara för att skämma bort barnen lite extra mycket med en leksak varje dag innan den stora finalen). Själv kan jag tycka att konsumptionshetsen kring alla dessa kalendrar är överdriven, men jag har faktiskt en riktig svaghet. Vill inte kalla den guilty pleasure, då sådana oftast borde vara pinsamma och såklart är det ju i betraktarens öga vad som är det, men jag har alltid varit en riktig sucker för doftljus. Döm om min glädje när jag insåg att det faktiskt finns inte bara en adventskalender utan två från Yankee Candle med just doftljus.

Det betyder att jag varje morgon med stor entusiasm och nästan en barnslig förväntning för att se vad det är för doft som gömmer sig bakom dagens lucka. Jag ser redan nu hur mina decembermorgnar (och kvällar) blir ljusare, mer kärleksfulla, mer nostalgiska och med en doft av barndomens entusiasm. Jag öppnar heller inte dessa luckor ensam. Jag har min Niclas att dela dessa stunder med och för att skapa gemensamma minnen när vi faktiskt ska uppleva vår andra december tillsammans. Finns det någon regel om vem som öppnar den första och sista luckan dock? Jag tror inte det, men lika nyförälskad som ett år sedan som jag är, blir det han som får öppna både den första och sista luckan. Jag ser det som symboliskt för att vi tillsammans inte bara öppnar kalenderluckor, utan luckorna till vårt liv.