Blog posts

Studenttider närmar sig

Studenttider närmar sig

Life itself

Annons för Galio of Sweden.

Hur det än kommer att arrangeras rent praktiskt i år, då det rådande läget i världen är lite oklart, är det ändå säkert att det även i år blir en hel del nybakade studenter. Kanske kommer de inte åka runt i städer som föregående år, men oavsett det kommer man att ställas inför det faktum att man är klar med gymnasiet och redo att ta ett kliv in i vuxenlivet och då är en studentmössa ett måste.

Själv har jag tagit studenten två gånger och är inne på min tredje studentmössa. Låt mig förklara lite närmare hur det kommer sig. Min första studentexamen tog jag när jag gick ut Liverpool High School i delstaten New York 1999. Känns som en evighet sedan, men jag minns det som igår. Det var precis så amerikanskt som man kan tänka sig med klassettan som höll tal, solsken och mösskastande i luften. Den klassiska examensdräkten i USA är en kåpa och studentmössa med tofs som kan variera i färg beroende på vilken skola man går. Efteråt samlades alla hemma hos oss och kom med presenter och världens mest massiva tårta serverades. Jag hade högsta betyg i så gott som allt och var oerhört lycklig. Det är ett av mina starkaste minnen från min tid i USA och har påverkat mig starkt alla år därefter.

Om jag redan tagit en examen i USA, varför har jag då en till? Jo, för att svenska och europeiska universitet och högskolor inte riktigt betraktar en amerikans examen som “en riktig examen”. Well, vad gör man då? Jo, jag gick all in och gick International Baccalaureate-linjen när jag flyttade till Helsingfors i Finland. Där tog jag som 19-åring min andra studentexamen 2001 och även det skilde sig väsentligt från hur man tar studenten i Sverige. För det första är reglerna galet mycket hårdare än här, men även firandet. Man tar faktiskt studenten redan i februari, men firar den i juni. Lite förvirrande det där. Hela våren går man, precis som här, på studentskivor och själva examinationsdagen i juni firar man oftast med en mottagning där familj kommer på besök och dagen avslutas med en stor bal där man är klädd i kostym och sin studentmössa. Den finlandssvenska mössan skiljer sig från både svenska och finska mössor och man hade en så kallad lyra i guld på mössan.

Att få ta studenten två gånger var både mödosamt och otroligt kul och har gett mig minnen för livet. Så, varför har jag då tre stycken mössor? Som jag tidigare berättat i något inlägg förlorade jag alla mina ägodelar i en brand när jag flyttade till Lund och de var magasinerade på ett ställe som brann ned. Där försvann ett helt liv i minnen som till exempel foton, memorabilia från hela mitt liv och såklart även mina studentmössor från USA och Finland. Det här är ganska exakt 10 år sedan.

Det mesta kan man köpa nytt och återskapa, men det är väl en del pappersfoton och negativ som jag aldrig kommer att få tillbaka. Först köper man såklart det allra mest nödvändiga, men några år sedan kände jag att jag verkligen saknade att ha studentmössa, speciellt som jag då bodde i studenstaden Lund där alla hade mössa på sig under Valborg och första maj. Mina morföräldrar bor i Åbo som också är en stor studentstad och i Finland är traditionen med att ha studentmössa under Valborg och första maj ännu större då alla som någonsin tagit studenten den dagen har sin studentmössa på sig. Det var faktiskt mormor som sa att jag måste ha en studentmössa och erbjöd sig att köpa en ny till mig.

Inte nybakad student, men helt ny mössa!

Det tog ungefär ett år för mig att faktiskt få det till stånd att fixa en mössa. Jag stötte då på ett företag som heter Galio som är ett livsstilsvarumärke med passion och kärlek för högtider, mode och design. Galio of Sweden är fokuserade att erbjuda gymnasieelever hög kvalité och miljömedvetna val i samband med studenten eller som i mitt fall, långt efter den. Jag designade en mössa utifrån lite dyrare material och valde att inkludera den ljusblå färgen för att signalera att jag gått IB-linjen.

Hur ni än firar studenten i vår, se till att göra det med rätt attiraljer och tillbehör!