Blog posts

Cykelsemester på hemmaplan

Cykelsemester på hemmaplan

Travel

Annons för Mekster.se.

Semstertider hägrar för många, men i år är inget som vanligt. Många förväntas därför välja att semestra på hemmaplan i den mån det är tillåtet och faktiskt så tycker jag att det är på tiden att många får uppleva hur vackert Sverige är på sommaren. Det är ofta det som ligger närmast en som är mest outforskat. Ett bra sätt att upptäcka Sverige med är på cykel, men att cykla från Lund till Kiruna är kanske inte att föredra och därför bör man ha med sig cykeln vart man än åker och bilar.

Det går absolut att lägga en cykel i bagageluckan, men det är smärtsamt osmidigt och kan orsaka repor och skador på både cykeln och bilen, plus att du ändå inte får plats med mer än en cykel i bagageluckan. En lösning är att skaffa sig en cykelhållare istället. Själv har jag bara använt de som kan fästas på en dragkrok, men numera finns en uppsjö av varianter som passar alla bilar vare sig du har – eller inte har – en dragkrok eller takräcken.

Testade cykeln innan avfärd såklart.

Ett exempel är när vi var på Åland i somras. Åland är mestadels platt, har fantastiska vägar, är galet vackert och lämpar sig såväl utmärkt för cykelturer. Vi var tre personer som skulle cykla och ville ha med oss våra egna cyklar. Det är lite som cyklar som med skidor: Man vill ha något man känner till och har vant sig vid när man ska ut på okänd mark. Att hyra cykel var alltså inget alternativ och vi skulle ha med oss tre cyklar. Då vår bil har dragkrok var problemet enkelt löst.

Carwise Hangon – 3-cyklar. Cykelhållare för dragkrok.

Vi har en modell lik den ovan. Det är busenkelt att haka fast och lossa cyklarna även om man längs vägen skulle stöta på en sträcka man gärna skulle utforska med cykel istället för bil. När man kör runt på Åland är allt så idylliskt att man gärna tar en cykelpaus då och då redan innan man kommit fram till slutdestinationen. De tar heller ingen extra plats från packningen och när man är tre personer som ska dela en stuga i en vecka blir det ändå en del som man ska ha med sig. I sommar hoppas vi att det blir en träff på Åland med våra mammor och såklart ska cyklarna med även då.