Blog posts

Välj rätt kreditkort

Välj rätt kreditkort

Shopping

Annons för Payup.se.

I alla år har jag förundrats över hur många människor liksom inte tänker på sina dagliga pengatransaktioner och vad de kan få ut av dem. Det handlar alltså om allt du köper mer eller mindre varje dag från mat till en kaffe på språng till en ny tisha på nätet. Varje krona räknas, men förundransvärt många betalar fortfarande med sitt bankkort och inte med ett kreditkort som kan ge förmåner.

Varför är det så? Till skillnad från exempelvis USA där ett kreditkort är ett måste för att bygga upp en kredithistorik för att få lån, telefonabonnemang och liknande, är det i Sverige ofta förknippat med att “man lever på lånta pengar”. Visst, en kredit är just det, ett förskottslån som snabbt kan få dig att tro att du har mer pengar än du egentligen har, men tricket här är att alltid betala av det man spenderat och inte gå över sin personliga gräns. Bara för att kreditkort har en kreditgräns på 50 000 kronor betyder det inte att du ska shoppa loss.

Skälet till att jag talar varmt för kreditkort är att man kan samla på sig en massa bra förmåner från vardagens alla kostnader. Själv reser jag mycket och älskar lite extra komfort, så jag samlar in poäng via kreditkortet till ett flygbolag jag använder mest. För den som inte har resande som prio kan ett kreditkort till bensinstationen man besöker oftast eller matbutiken man handlar i dagligen vara en oväntad källa av bonusar. Det finns många olika bonusprogram därute och enklast kan man jämföra dessa med tjänster som Payup som hjälper dig med ekonomiska beslut vare sig det handlar om kreditkort, sparande eller att uppdatera ditt elavtal.

Mitt råd är att inte kasta pengar i sjön genom att låta bankerna leva på räntan av dina pengar, utan att du själv drar nytta av varje inköp du gör, vare sig det är ett tuggummipaket för 10 kronor eller en ny TV på 15 000 kronor. Med bonusarna kan du unna dig själv något du vanligtvis kanske inte hade köpt/gjort/upplevt.